Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Ak ste študenti a idete brigádovať, vstupuje do druhého piliera! Čo to pre vás znamená?

Prázdniny vždy znamenajú aj vyšší počet študentských brigád. Či už ide o zber ovocia, výpomoc na letných festivaloch alebo administratívu za počítačom, je to práca, a teda účasť na pracovnom trhu.

Prvá pracovná zmluva v živote

Keď brigádnik podpíše zmluvu, zamestnávateľ pošle oznámenie Sociálnej poisťovni a podľa zákona bude za tohto zamestnanca odvádzať sociálne odovody. Ak je to pre študentov ich prvá pracovná zmluva v živote, tak práve vstúpili na trh práce a stretnú sa prvýkrát aj s dôchodkovými piliermi.

Od mája 2023 platí súčasne so vstupom na trh práce aj automatický vstup do druhého piliera. Takže prvopoistenci sa stávajú sporiteľmi v prvom aj druhom pilieri. V súlade so zákonom Sociálna poisťovňa týchto študentov listom informuje o tom, že vstúpili do druhého piliera.

Informačný list o povinnej účasti na starobnom dôchodkovom sporení zasiela Sociálna poisťovňa na korešpondenčnú adresu prvopoistenca. Ak má študent aktivovanú eSchránku, oznámenie si nájde tam.

Osobný účet v druhom pilieri

Keď má niekto 16 či 18 rokov, do dôchodku pôjde tak o pol storočia. Je však dobré vedieť, ako funguje systém a čo sa dá z neho získať.

Vstup na pracovný trh je spojený so zákonnými odvodmi, ktoré platí zamestnávateľ. Takže v prípade sporenia v druhom pilieri sa povinné odvody „štiepia“ na prvopilierové a druhopilierové.

V prípade druhého piliera získa sporiteľ svoj osobný účet. Peniaze spravuje dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) a zhodnotenie pripisuje priamo na účet. Za správu si účtuje 0,45 percenta z objemu úspor ročne a v nasledujúcich dvoch rokoch to dokonca klesne na 0,4 percentá.

Úspory na osobnom účte môžu byť rozložené do indexových, akciových, zmiešaných či dlhopisových fondov. Prehľad o pohyboch na účte poskytuje každá DSS cez online rozhranie, podobne ako banka.

Ak aj študent po brigáde nepracuje a na účet neprichádzajú ďalšie odvody, úspory sa tam zhodnocujú automaticky a automaticky sa sťahuje aj poplatok. Poplatok sa sťahuje z nasporenej sumy, a preto hodnota účtu nemôže klesnúť do „mínusu“. Pre sporenie v druhom pilieri platí, že čím skôr sa začne, tým bude pred dôchodkom vyššie zhodnotenie, keďže pribúdajú „úroky z úrokov“.

Vyberte si alebo si to premyslite

Noví sporitelia majú 180 dní od vzniku dôchodkového poistenia, aby si vybrali dôchodkovú správcovskú spoločnosť. Ak sa nerozhodnú, priradí ich do DSS Sociálna poisťovňa. Neskôr to však môžu zmeniť.

Dôležité je povedať, že aj keď je pre prvopoistenca vstup do druhého piliera automatický, účasť je dobrovoľná. Každý sporiteľ sa môže do dvoch rokov od vstupu rozhodnúť, či zostane, alebo vystúpi.

Pýtajte sa

Informácie v liste pre prvopoistenca od Sociálnej poisťovne obsahujú oznámenie o dátume vzniku prvého dôchodkového poistenia, kontaktné údaje dôchodkových správcovských spoločností a ďalšie užitočné informácie. Praktické odpovede na najčastejšie otázky o vstupe do druhého piliera nájdete na webovej stránke Sociálnej poisťovne a v podcastoch.

Informácie o tom, ako funguje druhý pilier a kontakty na správcov úspor nájdete na webovej stránke Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

***

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.