Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

V druhom pilieri sa už presúvajú úspory do predvolenej investičnej stratégie

Počet sporiteľov v druhom pilieri presiahol 1,8 milióna. Úspory v indexových fondoch už tvoria takmer polovicu objemu 13 miliárd eur, ktoré sa zhodnocujú na budúce dôchodky.

Dôchodkové správcovské spoločnosti začali prvým júlovým dňom presúvať  úspory viac ako pol miliónu sporiteľov. Cieľom je zosúladenie rozloženia majetku sporiteľa s predvolenou investičnou stratégiou.

„Presunom úspor sa odstráni posledná zásadná slabina druhého piliera. Systém sporenia si na vlastný dôchodok tak bude ešte efektívnejší a výhodnejší ako doteraz,“ uviedol Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.  „Presun úspor je však len prvá časť príbehu. Tou druhou je, aby sporitelia v rizikových indexových fondoch ostali, aj keď príde menej úspešné obdobie na finančných trhoch a nepreskakovali bezmyšlienkovito medzi fondmi. Tento rok zatiaľ praje tak garantovaným, ako aj negarantovaným fondom, ktoré zaznamenali rast.“

Predvolená investičná stratégia (PIS) reflektuje princíp, že do veku 50 rokov by mali byť úspory plne v indexovom fonde. Následne sa zastúpenie indexového fondu znižuje o štyri percentá ročne v prospech dlhopisového fondu, až kým neklesne na nulu alebo sporiteľ nepožiada o dôchodok.

Do PIS sa automaticky presunuli pasívni sporitelia, čiže tí, ktorí boli od roku 2013 v garantovaných fondoch a odvtedy nespravili žiadnu zmenu týkajúcu sa úspor.

Mladším pasívnym sporiteľom, čiže narodeným od roku 1969, sa do indexových fondov presúva majetok aj príspevky. Starším pasívnym sporiteľom narodeným do roku 1968 do indexových fondov smerujú od júla iba nové povinné príspevky.

Sporiteľ si môže zvoliť PIS a kedykoľvek sa z nej môže vyviazať, pričom všetci boli informovaní  listom alebo elektronicky. Takéto žiadosti podané po máji 2023 sa spracujú a úspory presunú jednorazovo. Postupný presun úspor sa ich netýka.

V priebehu necelých dvoch rokov sa 3,7 miliardy eur presúva do indexových fondov s cieľom vyššieho zhodnotenia, a teda vyššieho dôchodku z druhého piliera. Každá dôchodková správcovská spoločnosť zverejňuje plán presunu úspor na webovej stránke.

Počet sporiteľov v druhom pilieri je 1 806 263*, pričom od januára do augusta 2023 eviduje druhý pilier viac ako 55-tisíc nových sporiteľov.

Od mája 2023 platí súčasne so vstupom na trh práce aj automatický vstup do druhého piliera. Aj keď je pre prvopoistenca vstup do druhého piliera automatický, účasť je dobrovoľná a sporiteľ sa môže do dvoch rokov od vstupu rozhodnúť, či zostane.

Objem spravovaných úspor je 13 367 187 168 eur**, pričom podiel negarantovaných dôchodkových fondov atakuje hranicu 50-percentného podielu (6 642 656 119 eur).

Poplatky od začiatku tohto roka klesli a DSS si účtujú 0,45 percenta z objemu úspor ročne a v nasledujúcich dvoch rokoch sa znížia na 0,4 percenta.

***

Informácie o tom, ako funguje druhý pilier, a kontakty na správcov úspor nájdete na webovej stránke Asociácia dôchodkových správcovských spoločností.

 

* údaje k 31 .8. 2023

** údaje k 14. 9. 2023

***

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.