Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Vyhlásenie správcov úspor: Zníženie príspevkov do druhého piliera zmenší úspory na dôchodok

„Asociácia DSS nesúhlasí so znížením príspevkov do druhého piliera. Takéto opatrenie nie je riešením súčasných problémov štátneho rozpočtu, je len jeho odsunutím na budúce generácie,“ uvádza Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Dôchodkové výdavky prvého piliera prudko rastú a už dnes prekračujú jeho príjmy. Táto situácia sa bude pod vplyvom demografických zmien už iba zhoršovať. Počet dôchodcov dlhodobo rastie, pracujúci však nebudú pribúdať takým tempom, aby si prvý, priebežne platený pilier dokázal udržať dnešnú štedrosť.

Dlhodobá stabilita dôchodkového systému si vyžaduje posilnenie, nie oslabenie sporiacej schémy. Odborné medzinárodné štúdie považujú za najudržateľnejšie dôchodkové systémy so silnou sporiacou schémou. Silný druhý pilier dokáže znížiť tlak na verejné financie v časoch, keď sa demografická kríza naplno prejaví.

V rokoch 2023 a 2024 mali byť druhopilierové príspevky 5,5 percenta z hrubej mzdy a následne sa medziročne zvyšovať na 6 percent v roku 2027. Tretinu budúcich dôchodkov mal financovať efektívny a výkonný druhý pilier, pričom nedávne zmeny v zákone ho ešte viac zvýhodnili pre sporiteľov.

Druhý pilier vznikol pred necelými dvadsiatimi rokmi preto, aby sa financovanie budúcich dôchodkov rozložilo medzi dva nezávislé zdroje.  Odklonenie časti príspevkov do druhého piliera zas malo zabezpečiť rozloženie nákladov v čase. Bez druhého piliera náklady na dôchodky zaťažia iba mladú generáciu.

V súčasnosti predstavuje druhý pilier efektívny a pre sporiteľa aj najlacnejší spôsob, ako si sporiť na dôchodok.

Počet sporiteľov v druhom pilieri ku koncu októbra 2023 bol 1,8 milióna*, objem spravovaného majetku presahuje 13 miliárd** eur.

 

* Dáta ku dňu 31. 10. 2023: počet sporiteľov 1 819 900

** Dáta ku dňu 24. 11. 2023: objem majetku 13 519 594 226 eur

 

Zdroj: www.adss.sk

 ***

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.