Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Dôchodok už dávno nie je téma iba pre starších ľudí

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností sa zapája do celosvetovej aktivity Global Money Week zameranej na finančnú osvetu a edukáciu.

Global Money Week (GMW) je každoročná celosvetová kampaň na zvyšovanie povedomia o dôležitosti finančného vzdelania pre mladých ľudí už od útleho veku. Organizátorom je Medzinárodná sieť OECD pre finančné vzdelávanie a dvanásty ročník sa koná 18. – 24. marca 2024. Národným koordinátorom kampane je Národná banka Slovenska a Slovensko sa prezentuje na svetovej mape viac ako 150 aktivitami.

Chráň svoje peniaze a zabezpeč si budúcnosť

GMW má každý rok špecifické zameranie a v roku 2024 je to bezpečné hospodárenie s peniazmi. Kampaň zdôrazňuje význam zodpovedného a informovaného prístupu k osobným financiám, upozorňuje na potenciálne riziká vo finančnom sektore a pri ochrane zarobených peňazí. Mladí ľudia sú obzvlášť náchylní stať sa obeťami finančných podvodov, keďže majú menej skúseností a nižšiu finančnú gramotnosť.

Národná banka Slovenska v rámci projektu 5penazi.sk vyzýva školy, finančné asociácie a verejné inštitúcie, aby sa pripojili vlastnými aktivitami v oblasti finančného vzdelávania. Účastníci sa môžu zapojiť prostredníctvom podujatí, projektov, prezentácií a súťaží, online kampaní aj virtuálnych prehliadok a prednášok. 

Asociácia DSS prispieva do týždňa GMW komunikačnou kampaňou zameranou na dôchodkové témy a zdôrazňuje zodpovednosť za svoju budúcnosť. Kampaň sa zameriava sa na informácie o automatickom vstupe do druhého piliera pre prvopoistencov, ktorí vstúpili na trh práce od mája 2023 a vysvetľuje princíp dvojpilierového dôchodkového systému.

„S každou ďalšou generáciou mladých ľudí budeme musieť hovoriť o dôchodkoch stále intenzívnejšie.  Demografická krivka je voči Slovensku neľútostná a v budúcnosti sa nedá spoliehať iba na jeden zdroj dôchodkového príjmu,“ hovorí Miroslav Kotov predseda Asociácie DSS. Takže začnime jednoduchým pravidlom, že aj malé pravidelné čiastky v dlhodobom horizonte prinášajú na konci vysoké zhodnotenie. „Dôchodok už dávno prestala byť téma iba pre starších ľudí. Súčasnosť nás učí, že dôchodok je najdôležitejšia téma práve pre mladých ľudí.“

Zoznam aktivít v rámci týždňa GMW na Slovensku nájdete na webovej stránke projektu NBS 5peňazí.

 ***

Ak chcete upozorniť na tému GMW2024 prostredníctvom sociálnych médií, použite označenia #ProtectYourMoney #SecureYourFuture #GMW2024.