Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Počet sporiteľov v druhom pilieri kontinuálne rastie

Bratislava 12. júl 2022

Za prvých šesť mesiacov roka 2022 si na dôchodok v druhom pilieri začalo sporiť takmer 33-tisíc sporiteľov. Do druhého piliera vstupujú najmä mladí ľudia, ktorí prichádzajú na trh práce, pričom vstup je možný do veku 35 rokov. Následné sporenie na dôchodok v kapitalizačnom pilieri je potom zo zákona povinné.

„Ak zotrváme v nastúpenom trende, v celoročnom zúčtovaní budeme atakovať hranicu 65-tisíc nových sporiteľov, čo môže radiť tento rok k tým úspešnejším. Počet nových vstupujúcich za prvý polrok je ďalším potvrdením faktu, že druhý pilier sa stal pevnou súčasťou základného dôchodkového systému,“ hodnotí prvý polrok 2022 Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Celkový prírastok sporiteľov v druhom pilieri za prvý polrok je 29 593. Počet druhopilierových sporiteľov, ktorí dovŕšia dôchodkový vek v tomto roku, je niekoľko tisíc. V nasledujúcej dekáde však dôchodkový vek začne dosahovať silná populačná generácia, čo ovplyvní nielen druhý pilier, ale najmä verejné financie.

Dôchodkové úspory si v druhom pilieri kumuluje viac ako polovica slovenskej populácie v aktívnom veku, a preto diskusiu o budúcnosti kapitalizačného piliera a prípravu zákona citlivo vnímajú všetky zúčastnené strany. „Aktuálne si v druhom pilieri sporí viac ako 1,7 milióna klientov, citlivo preto vnímame snahy o zmenu jeho nastavenia. Za priority považujeme návrhy na presuny sporiteľov a zmenu systému garancií,“ dodáva v mene správcov úspor Miroslav Kotov.

Za uplynulé dva roky vzrástol počet sporiteľov o viac ako 123-tisíc, a to napriek pretrvávajúcej pandémii a ekonomickým a spoločenským obmedzeniam. Väčšina novo vstupujúcich sporiteľov si vyberá akciové a indexové fondy, ktorých dlhodobý potenciál zhodnotenia je najvyšší.

***

Objem majetku v druhom pilieri ku koncu júna 2022 predstavuje 11 290 926 979 eur*, počet sporiteľov dosiahol 1 729 544.

Povinné odvody tých, ktorí si sporia aj v druhom pilieri, sa v roku 2022 rozdeľujú v pomere 12,5 percenta na účet Sociálnej poisťovne a 5,5 percenta na súkromný účet sporiteľa v DSS.

* Dáta ku dňu 1.7.2022, zdroj: www.adss.sk

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.