Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Príspevky do druhého piliera sú náhle a bez odbornej diskusie zmrazené

Bratislava 6. október 2022

Asociácia  dôchodkových správcovských spoločností vyjadruje ľútosť nad schválenými zmenami v príspevkoch do druhého piliera.

V osemnástom roku druhého piliera sa správcovia a sporitelia v druhom pilieri dočkali okrem avizovaných zmien aj prekvapenia, ktorým právna úprava na nasledujúce dva roky zmrazí príspevky na starobné dôchodkové poistenie.

Dôsledkom týchto zmien si budú sporitelia najbližšie štyri roky odvádzať na svoje súkromné účty v druhom pilieri menej, ako bolo plánované a  ukotvené v aktuálnej novelizácii zákona. „Oslabovanie váhy druhého piliera znamená zvýšenie budúcej záťaže na  priebežný dôchodkový systém,“ uvádza Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Asociácia DSS s poľutovaním vyjadrila názor, že takéto zásadné zmeny v dôchodkovom systéme by mali prejsť diskusiou a analýzou dosahov v rámci riadneho legislatívneho procesu.

V roku 2022 sa 18-percentné povinné odvody pre sporiteľov v druhom pilieri rozdeľujú tak, že 12,5 percenta ostáva v Sociálnej poisťovni a 5,5 percenta putuje na súkromný účet sporiteľa v DSS.

Schválené znenie pre výšku príspevkov do druhého piliera na roky 2023 a 2024 je 5,5 percenta, za obdobie 2025 – 2026  sa zvýši o 0,25 percentuálneho bodu a v roku 2027 dosiahnu druhopilierové odvody 6 percent.

Dôchodkové úspory si v kapitalizačnom pilieri v súčasnosti kumuluje  1 742 206* sporiteľov, čo predstavuje viac ako polovicu slovenskej populácie v aktívnom veku. Objem úspor na osobných účtoch v správe dôchodkových správcovských spoločností dosahuje 11 473 437 773* eur.

V ostatných rokoch počet sporiteľov kontinuálne medziročne rastie, pričom do druhého piliera vstupujú najmä mladí ľudia, ktorí prichádzajú na trh práce. Väčšina si vyberá akciové a indexové fondy, ktorých dlhodobý potenciál zhodnotenia je najvyšší.

 

* Objem majetku k dňu 30. 9. 2022, počet sporiteľov k 30. 9. 2022

Zdroj: www.adss.sk

 ***

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.