Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Stanovisko ADSS: Investície dôchodkových úspor do infraštruktúry

K vytvoreniu legislatívnych podmienok na to, aby sa dôchodkovým správcovským spoločnostiam rozšírili možnosti investovania do alternatívnych investícií, napríklad aj infraštruktúrnych projektov, nemáme námietky.

Principiálne však platí, že akákoľvek investícia správcov úspor v druhom pilieri musí byť robená primárne v záujme sporiteľa.  

Kým nepoznáme detailnejšie legislatívny návrh a štruktúru a mechanizmus investovania do infraštruktúry a výstavby diaľnic, je predčasné ho hodnotiť.  

Dôchodkové fondy môžu investovať iba do kvalitných, likvidných a verejne obchodovateľných cenných papierov, ohodnotených medzinárodnými ratingovými agentúrami. Majetok investovaný do cenných papierov vydaných jedným subjektom je zákonom limitovaný.

Dodržiavanie prísnych pravidiel upravujúcich rámec starobného dôchodkového sporenia podlieha piatim stupňom kontroly, z ktorých najvýznamnejším je dohľad Národnej banky Slovenska.

Keďže správcovia úspor sú zodpovední za efektívne zhodnotenie majetku budúcich dôchodcov, vítajú profesionálnu diskusiu o trendoch a alternatívnych investíciách. Dôraz však dávame na to, že by nemalo by ísť o povinnosť alternatívnych investícií, ale iba o rozšírenie možností investovania správcov.

Mnohé dôchodkové fondy vo svete investujú aj do infraštruktúrnych projektov, avšak nejde o nosnú, skôr o doplnkovú formu investícií.  

Tému a možnosti alternatívnych investícií sme v minulosti viackrát diskutovali s MPSVaR SR. Aktuálne nebola Asociácia DSS oslovená predstaviteľmi žiadneho rezortu ani vlády.

Stanovisko správcov úspor v diskusii o krátkodobých riešeniach alebo výhodnosti jednoznačné – druhý pilier považujeme za nevyhnutnú súčasť moderného dôchodkového systému.