Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Výplata druhopilierových dôchodkov po novom bude až od roku 2025

Posun zmeny výplatnej fázy dôchodkov z druhého piliera schválila Národná rada SR. Dôvodom pozmeňujúceho návrhu bola skutočnosť, že v parlamente sa nepodarilo presadiť zmeny nevyhnutné na dosiahnutie vykonateľnosti novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení v tomto bode.

Dôchodkové správcovské spoločnosti vítajú posunutie nového systému výplaty dôchodku z druhého piliera z roku 2024 na január 2025.

Zásadná novela starobného dôchodkového sporenia z roku 2022 si vyžaduje rozsiahle systémové a metodické zmeny a dostatočnú časovú prípravu. A to nielen v dôchodkových správcovských spoločnostiach, ale aj u ostatných zainteresovaných štátnych inštitúcií.

„Posun zmien vo výplatnej fáze zároveň poskytne priestor na prijatie potrebných vecných a legislatívno-technických zmien nevyhnutných na dosiahnutie vykonateľnosti predmetnej novely,“ uvádza v stanovisku Vladimír Mlynek, podpredseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Druhý pilier prechádza v roku 2023 zásadnou reformou. Kľúčovými zmenami sú zavedenie predvolenej investičnej stratégie, automatický vstup do druhého piliera a zníženie poplatkov za správu úspor. Pri odchode do dôchodku platia individuálne garancie, výška príspevkov je zmrazená na dva roky a zrušila sa administratívna bariéra na prestup medzi DSS.

Prijaté zmeny predstavujú potenciál na ešte výraznejšie ukotvenie druhého piliera v dôchodkovom zabezpečení. Pre sporiteľov v druhom pilieri znamenajú zmeny potenciál na vyššie zhodnotenie ich úspor. 

Počet sporiteľov v druhom pilieri ku koncu apríla 2023 bol 1 778 703, objem spravovaného majetku presiahol 12,6 miliardy* eur.

 

*Dáta ku dňu 19. 5. 2023: 12 617 503 257 eur

Zdroj: www.adss.sk

 ***

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.